Nathalier » Specials » Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse Opvang

Tussenschoolse Opvang Overblijven is iets dat tegenwoordig niet meer weg te denken is in het basisonderwijs, maar wat houd overblijven nu precies in en hoe gaat het in zijn werk?

Wat is tussenschoolse opvang?

Basisscholen zijn sinds augustus 1985 verplicht om kinderen de gelegenheid te geven om over te blijven. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het aanbieden van tussenschoolse opvang in samenwerking met de ouders. Er zijn hierdoor verschillende manieren ontstaan om kinderen te laten lunchen op school.

TSO in handen van de eigen school

Op veel scholen regelt de school zelf de overblijf. Vaak zijn er dan ouders werkzaam als overblijfkracht of andere mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij de school. Deze medewerkers zijn goed bekend met de school en schoolregels. Over het algemeen zijn ongeveer de helft van medewerkers pedagogisch geschoold. Het is ook wettelijk verplicht dan minimaal 50% van de overblijfmedewerkers een cursus op het gebied van TSO heeft gevolgd. De kinderen nemen zelf hun lunch mee. met deze manier van overblijven blijven de kosten laag.

TSO verzorgt door een kinderdagverblijf

Er zijn ook scholen die de TSO uit handen geeft. De school laat de overblijf regelen door een bedrijf van buitenaf zoals een kinderdagverblijf. De medewerkers van het kinderdagverblijf zijn vaak pedagogisch geschoold, waardoor de prijs vaak wel hoger ligt dan bij TSO in handen van de eigen school. Er zijn ook kinderdagverblijven waar de kinderen zelf geen eten mee nemen, waar de lunch compleet verzorgd wordt.

Continurooster

Tegenwoordig maken steeds meer scholen gebruik van een continurooster. Er is dan geen overblijf geregeld. Alle kinderen lunchen dan gezamelijk op school. De kinderen blijven de hele dag op school, de schooltijden worden hier op aangepast. De lunchtijd is verkort naar drie kwartier. Kosten voor de overblijf zijn niet verplicht, en zijn op vrijwillige basis.

Waarom overblijven?

Ouders kunnen verschillende redenen hebben om hun kinderen te laten overbijven. Het kan zijn dat de ouders overdag moeten werken en daarom geen tijd hebben hun kinderen op te halen. Er zijn ook kinderen die te ver van school af wonen, waardoor de tijd om thuis te lunchen te kort is. Er zijn ook kinderen die het gewoon gezellig vinden om samen met hun klasgenootjes op school te eten.

Alternatief voor overblijven

Het kan voor komen dat u om wat voor redenen dan ook uw kind niet wil laten overblijven. Het is ook mogelijk om uw kind met toestemming bij een vriendje of vriendinnetje te laten lunchen.
Bijbaan overblijfjuf en belasting betalen

Bijbaan overblijfjuf en belasting betalen

Als u een bijbaan als overblijfjuf hebt, wordt u in sommige gevallen vrijgesteld voor het betalen van belasting. Uw werkzaamheden worden dan gezien als vrijwilligerswerk en de inkomsten vallen dan ond…
Bijbaan als overblijfjuf

Bijbaan als overblijfjuf

Er zijn verschillende benamingen voor een overblijfjuf zoals TSO medewerker of overblijfkracht. Ze komen op hetzelfde neer. Een overblijfjuf heeft als taak om kinderen te begeleiden tijdens de lunch o…
Voor het eerst overblijven

Voor het eerst overblijven

Net zoals voor het eerst naar school gaan, kan voor het eerst overblijven een spannende gebeurtenis zijn voor een basisschoolkind. Het is dan fijn om te weten hoe de tussenschoolse opvang geregeld wor…
Gepubliceerd door Nathalier op 05-02-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.